Thema 2018

Op 24 december is het precies 50 jaar geleden dat Apollo 8 als eerste bemande ruimtevaartuig succesvol in een baan om de maan zweefde en op die manier de kosmos verkend werd. De zichtbare kosmos om ons heen omvat dat deel waarvan het licht sinds het “begin der tijden” ons heeft kunnen bereiken.

Modern Zeus02 (2017)

LichtKunstGouda 2018 van Kunststichting Firma Van Drie toont het publiek door middel van vijftien lichtkunstwerken onderdelen uit de kosmos, waaronder de maan, zon, planeten, sterren, een kosmonaut, ruimtevaartuig en satelliet. Op vier locaties zijn de speciaal voor dit project bijeengebrachte werken van diverse kunstenaars te zien.

Beleef de wonderlijke wereld van de kosmos
Arianne Olthaar laat ons als een kosmonaut zweven in de Kosmos. Paul Baartmans, Mike Reinierse, Daphne Glasmacher en Claudia Huft tonen de Maan en Oscar Peters laat ons letterlijk genieten van het licht en de warmte van de Zon. Laserstralen op lichtweerkaatsende objecten van kunstenaarsduo Joris Strijbos en Daan Johan nemen ons mee naar in de kosmos zwevende elementen; een meeslepende ruimte waar geluid en beeld samensmelten en we als toeschouwer een bijna hypnotiserende ervaring hebben. Ook de Japanse kunstenares Momoko Noguchi brengt een samenspel van licht, geluid en beweging: geïnspireerd door het oude filosofische concept ‘Music of the Spheres’ creëert zij een adembenemend schouwspel van een oplichtend en ronddraaiend planetarium. Fotografe Vivian Ammerlaan maakt ons deelgenoot van onbekende plekken waar we ons even in de wonderlijke wereld van de kosmos kunnen wanen. De kinetische installatie van Nicky Assmann en Joris Strijbos toont een ruimtelijke compositie van mechanisch bewegende wezens van licht, waarin het publiek als het ware kan dwalen. Men bevindt zich in een bewegend schaduwspel dat ontstaat door een stroboscopisch lichteffect. Het lijken wel gelande ruimtevaartuigen.

Bekijk hier welke kunstwerken er in 2018 te zien waren

Copyright © 2023 De Firma | kunstcentrum Gouda

Scroll naar boven