2. Nicky Assmann – The Abysses of the Scorching Sun (2018)

2. Nicky Assmann – The Abysses of the Scorching Sun (2018)

Bekijk hier de website van de kunstenaar

In haar kinetische lichtinstallatie ‘The Abysses of the Scorching Sun’ verwijst Nicky Assmann naar de aarde en de zon beschouwende als een perpetuum mobile, het verstrijken van de tijd, het eindige en de oneindigheid, de opwarming van de aarde en het veranderende klimaat, hoe wij als mensheid deel uitmaken van dit aardse bestaan, en hoe toevallig en kortstondig dat bestaan is, vergeleken met de kosmos. In deze creatie was de kunstenares geïnspireerd door het vroege werk van lichtkunst pioneer Thomas Wilfred.

‘The Abysses of the Scorching Sun’ is een lichtmachine, die zich naar de zon richt en haar baan volgt met behulp van een zonnetracer. Haar telescoop volgt de weg van het licht en beweegt zich langzaam en haast onzichtbaar, gedurende de dag. Na zonsondergang wanneer de zon zich onder de horizon bevindt, maakt de telescoop gedurende een uur een draaiing van 180 graden en volgt dan juist de richting van het licht afkomstig van de zon richting de aarde.

De machine baseert zich op het concept van een zonnewijzer, maar in plaats van de tijd aan te geven kaatst ze licht terug naar de zon gedurende de dag en volgt ze de lichtstralen zodra het donker wordt. Het licht reist door verscheidene reflectieve en diffractieve optische elementen voordat het zijn stralen op de witte wanden van de ruimte projecteert. De beelden bewegen zich door de ruimte, terwijl de installatie de zon volgt en wordt begeleid door een compositie van immer durende dronegeluiden.

De verschillende cycli van de bewegende delen leiden tot een steeds veranderende prismatische visuele output, die doet denken aan het oog van een storm. Het is de kalmte voor de storm, het moment voorafgaand aan het bereiken van een staat van entropie.

Research & concept: Nicky Assmann

Geluidscompositie: Joris Strijbos

Realisatie: Nicky Assmann, Jeroen Molenaar, Spectro Productions, Joris Strijbos, Daan Johan, Dieter Vandoren, Christian Friedrich, Joep de Jong, Joris Rockx

Coproductie: Werktank / Met de steun van het Nederlandse Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Vlaamse overheid


Keer terug naar het overzicht met de kunstwerken

Copyright © 2023 De Firma | kunstcentrum Gouda

Scroll naar boven