Thema 2019

LichtKunstGouda 2019

De Vier Elementen: Aarde, water, lucht, vuur

12 t/m 26 december

Kunststichting Firma Van Drie toont in LichtKunstGouda 2019 – de 8ste editie – de Vier Elementen. Twee weken lang zijn diverse lichtkunstwerken, -projecties en -installaties met dit thema te zien en te beleven, zowel binnen als buiten op diverse locaties rondom de Sint Janskerk.

Thema 2019
Tot drie eeuwen geleden geloofden wetenschappers dat de wereld was samengesteld uit vier elementen: Aarde, Water, Lucht, Vuur. De symboliek en beeldende kracht van de vier elementen spreken nog altijd tot onze verbeelding en staan centraal in LichtKunstGouda 2019.

Het element Aarde symboliseert de kracht van het doen maar staat ook voor de materie om ons heen. We zien het terug in het videowerk Polarity of Possessions van Rhodé Tavenier. Het refereert naar materialisme in onze maatschappij. We hebben veel te veel spullen die we ook nog eens veel te snel weer van de hand doen. De thema foto van dit jaar – een dame die een zeepbel blaast – verwijst ook weer naar water en lucht.

Het element Water symboliseert de kracht van intuïtie en het gevoel. Intuïtiviteit en spiritualiteit zien we in de oplichtende installatie ForestSparkle van het duo Neon & Landa geïnspireerd door het natuurlijk fenomeen ‘zeevonk’.

Het element Lucht symboliseert de kracht van de verbinding tussen waarneming en kennis. Dit zien we bij nomadisch kunstenaarsduo VanRoelink terug in een life-size installatie gevuld met lucht.Te midden van de ruimte wordt telkens één persoon uitgenodigd om een moment van de performance van binnenuit te beleven. Alles wat in het object gebeurd, kan men van buitenaf deels waarnemen door de transparantie van het materiaal.

Het element Vuur symboliseert de kracht van de ziel en levensvreugde. Hoe wij mensen deel uitmaken van het aardse bestaan, hoe toevallig en vluchtig ons bestaan ​​is in vergelijking met de kosmos. Met de Aarde en de Zon als perpetuum mobile, kortom de kracht van de ziel van ons bestaan. We ervaren dit met The Abysses of the Scorching Sun van Nicky Assmann.

Zie het programma voor het volledige overzicht en deelnemende kunstenaars.

Locaties
Tien geselecteerde lichtkunstwerken zijn te zien en te beleven, zowel binnen als buiten op verschillende locaties rondom de Sint Janskerk:

– Schoolmeesterswoning, Jeruzalemstraat 11
– Jeruzalemkapel, Jeruzalemstraat 11
– Kosterswoning, Achter de Kerk 15
– Tuin naast kosterswoning, Achter de Kerk 15
– Museumtuin, Achter de Kerk 11
– Firma Van Drie, Achter de Kerk 13
– Hof van Sint Jan, Achter de Kerk 10a

Bekijk hier de plattegrond

Open:
12 t/m 15 december
19 t/m 22 december
24 december (Kerstavond)
26 december (Tweede Kerstdag)

Openingstijden: 17.00 – 21.00 uur

Op vrijdag 13 december tijdens Gouda bij Kaarslicht
14.00 – 22.00 uur

Entree: gratis

Copyright © 2023 De Firma | kunstcentrum Gouda

Scroll naar boven